7 KRITERIA PENTING MEMILIH SUPLEMEN PROTEIN (TERBAIK)


Jom sama-sama baca dan fahamkan 7 KRITERIA PENTING yang perlu anda ambil tahu dalam memilih SUPLEMEN PROTEIN (soya).

1) Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara ORGANIK

Kenapa perlu ditanam secara ORGANIK? Mudah. Kerana penanaman secara KIMIA akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dari segi kajian juga telah membuktikan bahawa ada hubungkait antara kanser dan nitrat. Justeru, amatlah penting pesticides,  fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran kacang soya tadi.

2) Soybean tu mestilah Non GMO (tak dihasilkan secara genetic)

Non GMO = Non Genetically Modified.

Umumnya, kacang soya yang bersifat GMO ini lebih murah kos penghasilannya. Kebanyakkan syarikat mementingkan KOS, justeru mereka akan menggunakan kacang soya jenis ini (GMO).

Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan, yang berdasarkan kajian bahawa toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan ke dalam sel tumbuhan.

3) Protein itu harus mengandungi 9 ASID AMINO

Tubuh kita memerlukan 9 ASID AMINO ini untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, anitibodi, enzim, dll. Sekiranya salah satu daripada 9 asid amino ini TIDAK ADA, sistem imun tubuh badan akan depressed kepada 30% dan banyak fungsi penting tubuh tergendala malah terhenti. Hoh! Bahayanya!

4) Dalam proses pengasingan soya (soy isolation), SOYFLAKES mesti dibersihkan dengan AIR BUKAN ALKOHOL.

Selain daripada ALKOHOL tu sendiri bersifat HARAM (bagi MUSLIM), ia sebenarnya MEMUDARATKAN kerana proses pengasingan/pencucian soya menggunakan alkohol MEMUSNAHKAN kandungan ISOFLAVONES dalam soya sehingga 88%! Sedangkan isoflavones berupaya mengurangkan risiko KANSER PARU-PARU, MENYEIMBANGKAN HORMON dan MENAIKKAN BERAT TULANG (KETUMPATAN/ KEPADATAN)

5) Bahan ANTI THYROID/ ANTI-GROWTH mesti DISINGKIRKAN

Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. Sedangkan kalau kekurangan bahan-bahan ni akan menyebabkanlow blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome

Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

6) Proses pembuatan protein soya seharusnya TANPA PEMANASAN

ASID AMINO sangat SENSITIF  dengan SUHU yang TINGGI

In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS.

If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result.

7) SOY ISOLATE tersebut harus ditambah dengan unsur KALSIUM

Kajian/artikel melaporkan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Oleh yg demikian unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soya tu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protein tidak menambah cukup unsur kalsium dalam protein mereka.


Jadi, diharap sedikit perkongsian ini membantu anda memilih protein soya TERBAIK untuk anda. Protein soya pilihan saya? Semestinya ESP! (Dah 2 tahun saya amalkan ESP dan saya sangat berpuas hati)

credit


Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :

Email : zainora84@yahoo.com.my
SMS/ WhatsApp :      017 239 4505

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Cari Blog Ini